buchas 2011/04/07 18:24 #138100

Tai kas uz nagli statet???


Lažybų skandalas „Naglio“ klubui gali kainuoti vietą LKL
Skandalas dėl Palangos „Naglio“ ekipos krepšininkų dalyvavimo lažybose ir statymo prieš savo komandą pajūrio klubui gali kainuoti labai skaudžiai.

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) generalinis direktorius Linas Gilys interviu tinklalapiui „BasketNews.lt“ pareiškė, kad pasivirtinus įtarimams apie krepšininkų dalyvavimą lažybose Palangos klubo pozicijos siekiant kitą sezoną išsaugoti vietą LKL gali stipriai susvyruoti.

„Naglio“ galimybės likti LKL ir sankcijos prieš savo ekipą stačiusiems krepšininkams LKL valdybos posėdyje bus svarstomos tik tuomet, jeigu lyga gaus neginčijamų įrodymų, kad žaidėjai iš tiesų dalyvavo lažybose.

Kilusį skandalą atidžiai stebintis Gilys pripažino, kad neturint įrodymų, krepšininkai gali likti ir nenubausti.

– Kas gresia krepšininkams, pasitvirtinus įtarimams dėl dalyvavimo lažybose? – „BasketNews.lt“ žurnalistas paklausė Gilio.
– Lyga kol kas negali pritaikyti jokių sankcijų, nes čempionato nuostatose lažybiniai atvejai nėra apibrėžti. Per daugelį metų nebuvo tokio precedento, kad į čempionato nuostatus reikėtų įtraukti skirsnelį apie lažybas. Abejoju, ar toks atvejis gali būti apibrėžtas ir kitose šalyse. Norint nubausti krepšininką už dalyvavimą lažybose reikia turėti šimtaprocentinių įrodymų – kad konkretus žaidėjas statė už konkrečias rungtynes. Tik tuomet būtų galima pritaikyti nuobaudą. Kitu atveju, net ir turint nuostatuose punktą dėl dalyvavimo lažybose, nubausti krepšininkus būtų labai sunku. Jie galėtų sprendimą apskųsti teismui, o neturėdami įrodymų bylą pralaimėtume. Klausimą apie bausmių krepšininkams pritaikymą galėtume iškelti tik LKL valdybos posėdyje.

– Tačiau yra skelbiama, kad lažybų bendrovės turi vaizdinės medžiagos, kurioje užfiksuota, kaip „Naglio“ žaidėjai atlieka statymus.
– Tegul kas nors pateikia mums tą medžiagą. Tegul tik siunčia ir mes ją analizuosime. Norime išsiaiškinti šią situaciją.

– Ar lygai jau teko kalbėtis su lažybų bendrovėmis?
– Į mus niekas nesikreipė ir jokio rašto nesiuntė, bet iniciatyvos turbūt imsimės patys. Pateiksime lažybų bendrovėms užklausimus, nes šis skandalas gerokai nuskambėjo. Įdomu, kokius faktus jos turi. Apie savo įtarimus mus informavo tik „Naglio“ klubas. Jie patvirtino, kad atlieka vidinį tyrimą ir žadėjo krepšininkus apkaltinti arba išteisinti tik turėdami tvirtų įrodymų. Jeigu jų pritrūks, gali būti konstatuota kitaip.

– Vadinasi žaidėjai iš balos gali išlipti sausi?
– Jeigu nebus įrodymų gali nutikti ir taip.

– Ar LKL anksčiau yra turėjusi informacijos apie galimą krepšininkų dalyvavimą lažybose?
– Ne, tai pirmas toks atvejis. Apie tokius dalykus nesame gavę jokių signalų nei iš klubų, nei iš lažybų bendrovių.

– Lažybų bendrovė „Orakulas“ stabdo išmokėjimus ir dėl rungtynių tarp „Rūdupio“ bei „Nevėžio“ klubų. Ar jos taip kelia įtarimų?
– Reikia prisiminti, kad lažybų bendrovės turi tiesioginį interesą neišmokėti laimėjimų. Jos gali peržiūrėti kiekvienas rungtynes, kuriose statymų rezultatai jų netenkina, ir laimėjimų už jas neišmokėti. Rungtynes tarp „Rūdupio“ ir „Nevėžio“ komandų atidžiai stebėjau ir man nekilo jokių įtarimų. „Rūdupis“ 14 taškų skirtumu nugalėjo „Lietuvos rytą“, kodėl jie negali tokiu skirtumu nugalėti „Nevėžio“? Dėl šių rungtynių nematau jokios problemos.

– Ar krepšininkų dalyvavimas lažybose gali būti masinis reiškinys?
– Sunku pasakyti. To reikėtų klausti lažybų bendrovių.

– „Naglio“ komanda šį sezoną debiutavo LKL čempionate. Ar po kilusio skandalo Palangos klubo galimybės likti lygoje ir kitą sezoną sumažės?
– Šį skandalą tikrai nagrinėsime LKL valdybos posėdyje. Jeigu paaiškės, kad komanda tikrai dalyvavo lažybose, jai grės pačios griežčiausios sankcijos. Tuo labiau, kad „Naglio“ klubas yra tik kandidatas į LKL asociacijos narius. Tai jų pirmas bandomasis sezonas lygoje. Jeigu turėsime rimtos medžiagos ir įrodymų, gali būti priimtas griežtas sprendimas.

Norėdami komentuoti prisijunkite

Prisijungti